Een leerzame roofvis dag op de IJssel

31-08-2017 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
Zondag 27 augustus, schitterend weer. Misschien wel iets té schitterend. Behoorlijk zonnig en best warm. Bram had ons een tijdje geleden al gevraagd of het mogelijk is om op de IJssel te gaan verticalen en dropshotten. Natuurlijk kan dat. Echter de beste periode voor dat werk moet nog komen en bovendien was de boot van Visgids Zwolle even uit de vaart vanwege het op bouwen van de nieuwe apparatuur.
 

Techniek leren

Het gaat Bram niet zozeer om wilde vangsten maar om het leren hoe hij zichzelf na een visdag met Visgids Zwolle beter kan redden op de IJssel. Dat zijn nu de prachtige mogelijkheden van het gids werk; mensen op weg helpen zodat ze later als een betere visser aan de slag kunnen met hun eigen materiaal. Bram wilde weten waar hij de vis moet zoeken, hoe het werkt op de rivier en wat de beste methode is om ze te vangen. Dat hebben we deze dag met elkaar gedaan.
 
Bart, onze stuurman van vandaag, aan het drillen
Bart, onze stuurman van vandaag, aan het drillen

 

Uitleg en praktijk

We beginnen met een stukje theorie. Bram komt aan boord en eerst bespreken we wat “huishoudelijke mededelingen”. Afval in het daarvoor bestemde emmertje, bij door de gids gehaakte vis krijgt Bram de hengel aangereikt en Bram mag aangeven wat hij vandaag wil. Ik toon hem een gedetailleerde tekening van een krib vak met daarin verwerkt hoe de stroming in zo’n krib vak loopt. Tevens staat in deze tekening een overzicht van waar je globaal gezien welke vissoort kunt verwachten. Deze tekening, mooi geplastificeerd, is speciaal voor Visgids Zwolle gemaakt en deze hebben we bij gids werk op de IJssel altijd aan boord. Hij is er voor zowel roofvis, witvis als karper. Heel verhelderend, vooral als je daarna direct in de praktijk ziet hoe dat werkt. Zo ging het nu ook want we vertrekken al snel van de trailerhelling Katerveer naar de eerste kribvakken voor uitleg en vissen natuurlijk.
 
Een snoekbaarsje voor Bart
Een snoekbaarsje voor Bart

 

Vissen en vangen

We vissen diverse kribvakken af en leggen uit over de stroming en vissoorten. We verkassen geregeld naar andere kribvakken, bruggen en pijlers. Alles komt aan bod en ja, ondanks dat het nog niet het beste seizoen is, ondanks dat het best warm is, ondanks dat de vis niet echt mee werkt vandaag… We vangen toch vis. Baars en snoekbaars vandaag. Niet heel groot. Alhoewel… Eén baars van Bram mag er zijn. Zie de foto.
Een mooie baars voor Bram
Een mooie baars voor Bram
We hebben niet alle foto’s geplaatst, mede omdat Bram liever geen publicatie van foto’s met zichzelf erop wil, maar in totaal hadden we toch een handje vol baars en snoekbaars tijdens deze prachtige dag. Om af te sluiten met een citaat van Bram die ons nog een mail na afloop stuurde: “Het was zeker een leuke en leerzame visdag afgelopen zondag. Ik ga me nu de komende maanden verder verdiepen in de IJssel en de stekken benutten die voldoen aan de kenmerken zoals we afgelopen zondag hebben besproken. Ik heb de foto’s gedownload erg scherp en leuk geworden, dank je hiervoor.”
 
Als je ook eens mee wilt? Neem dan contact met ons op. Zie elders op deze site voor de uitgebreide mogelijkheden.
 

Deel deze pagina