Een waardig einde van het roofvisseizoen

05-04-2017 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
Donderdag 30 maart staat een visdag van “het eigen team van Visgids Zwolle” gepland. Robert en ik gaan samen op pad. Vooraf bedenken we dat de witvis een goed idee is want die loopt alweer lekker op de Vecht en de IJssel. Maar… Het is vandaag de voorlaatste dag van het roofvis seizoen. Daarna staan we twee maanden droog wat dat aangaat dus, laten we dan toch maar… Juist ja, roofvissen.
 
We vertrekken lekker op tijd en laten de boot rond achten te water. Gezien de al lekker opgelopen watertemperatuur besluiten we om direct maar op het Zwarte Water te starten. Dat gaat moeizaam. Nog geen aanbeten, ook niet op bekende plekken. Eerst maar eens koffie met een koek dan.
 
Robert ziet alles, zoals ook deze Zomer Taling
Robert ziet alles, zoals ook deze Zomer Taling

 

Natuur

Omdat vissen veel meer is dan alleen vis vangen, genieten we volop van de ontwakende natuur om ons heen. Robert ziet werkelijk alles. Geweldig is dat, zo iemand in de boot. Ook aan onze klanten laat Robert vaak planten en dieren zien zoals langs flitsende ijsvogels of schitterend in de lucht “biddende” roofvogels. Ook dit keer laat Robert zich niet onbetuigd en spot enkele mooie vogels. Onderweg komen we tussen Hasselt en Zwartsluis aardig wat bomen tegen die aangevreten lijken te zijn door bevers. Daar had je tien jaar geleden niet mee aan hoeven komen.
 
Het eerste snoekje, onthaakt naast de boot
Het eerste snoekje, onthaakt naast de boot

 

Eerste snoekje

En ja, bij Hasselt is het zover. Datgene waar we voor gekomen zijn gebeurt. De eerste aanbeet kondigt zich aan. Robert haakt en vangt een eerste snoek. Niet groot, maar we zijn van de nul af. De vis onthaakt hij naast de boot dus hebben we alleen een plaatje in het water. Prima toch! Verder gaat het richting Zwartsluis en onderweg vergrijpt nog een snoekje zich aan Roberts kunstaas. We doen enkele leuke plekken aan en vissen hier ook verticaal. Het mag allemaal niet baten. Veel wordt het niet vandaag.
 

Klapper als afsluiter

Het is fantastisch weer vandaag met een heerlijk zonnetje. Wel een straffe wind, waardoor manoeuvreren met de Minn Kota boegmotor lastig is af en toe, maar dat hoort er ook bij. Het loopt tegen vieren als we inmiddels nog een aantal stekken vruchteloos hebben afgevist. We leggen ons neer bij een heerlijke dag op het water die weinig actie bracht. Nou klinkt het cliché, maar ja, hoe ontstaan clichés… “OK, we trollen nog een klein stukkie richting brug en dan traileren we de boot”. Zo gezegd, zo gedaan. Dit gezegd hebbende komt vriend Chris ons nog even achterop varen en we hebben een korte babbel. Chris stuift weer verder en wij doen ons laatste rondje trollen. “Ja, ik heb vis”. Aldus Robert die opnieuw met een kromme hengel staat. Deze blijft diep dus dat wordt wat serieuzer werk. Ik draai de andere hengels binnen en berg ze op in de hengelvakken. Blij met de nieuwe Lund met zoveel bergruimte. Zo heb je een lege “werkplek”. Robert heeft nog altijd niks gezien dus het wordt spannend. Zekerheidshalve pak ik het toch wel forse roofvisnet erbij. De vis komt boven en ja… dat is toch echt wel een SNOEK. Na poging twee lukt het de vis veilig in het net te krijgen. Robert onthaakt zijn vis buiten boord in het net, we “verankeren” de boot met de boegmotor en ik vraag Robert vast de camera om mijn hals te hangen. Dan besluit ik met de ene hand de camera te ondersteunen om met de andere het net “even uit het water te tillen”. Mis… Dat gaat dus effe niet. “Zeg vriend, dit is echt wat”. Door het grote net valt het niet zo op, maar we hebben echt wel een meter vis in de boot. Met twee handen lukt het wel natuurlijk en de vis brengt uiteindelijk een prachtige 110 cm snoek langs het meetlint. Geweldig! Foto’s schieten en deze volle snoek dame mag weer zwemmen. Een prachtig einde van een mooie visdag.
Vanaf het nieuwe seizoen staan wij van Visgids Zwolle weer klaar voor onze klanten die op roofvis willen. Wil je al eerder op pad? Dat kan natuurlijk. De witvis biedt volop kansen en met name op de Vecht en de IJssel kun je vanuit de boot schitterende resultaten boeken op plekken waar je normaal vanaf de kant nooit kunt vissen. Vraag eens naar de mogelijkheden.
 
Een dikke 110 bak; veel mooier kun je het seizoen niet afsluiten
Een dikke 110 bak; veel mooier kun je het seizoen niet afsluiten

 

Deel deze pagina