Eind maart is het mooi roofvissen

27-03-2017 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
Het is rond 20 maart als ik een appje ontvang van mede SNB bestuurslid en voormalig redactielid Snoekerijen Bart Van Meurs. Sinds een tijdje woont Bart niet meer in het zuiden des lands maar lekker dichtbij vlakbij Deventer. Of ik zin en tijd heb om zaterdag het water op te gaan. Nou, zin wel, tijd moet ik even bekijken en thuis afstemmen. Maar… Het lukt en zo kan het dat we op 25 maart van wal steken.
 
We overleggen wat we zullen gaan doen. Bart wil net als een vorige keer graag op de meerval proberen. Ik vind het prima maar dan wordt dat wel Bart feestje want ik beheers die techniek onvoldoende. Zo gezegd, zo gedaan. We gaan dus eerst de IJssel op.
 

Kolken

Bart heeft van tevoren de nodige dieptekaarten bestudeerd. “We moeten wat kolken op want daar zitten lekkere dieptes.” Akkoord, maar langs de IJssel bij Zwolle zijn er niet of nauwelijks gaten waar je op mag varen. Na een flink tochtje komen we bij De Zande waar je een prachtige strook water op kunt varen. Aan het einde daarvan zit een mooie kolk met inderdaad aardig diepe gaten tot ruim 12 meter. Hier maar eens proberen.
 
Mooie taluds
Mooie taluds

 
Het lukt helaas niet om hier meerval geïnteresseerd te krijgen. We vangen ze niet maar ook zien we geen leven op de dieptemeter, ondanks Barts enthousiaste pogingen met het kwakhout.
 
Wel blijven opletten. Niet de kant in de sluis loslaten, dan ben je de pikhaak nog kwijt.
Wel blijven opletten. Niet de kant in de sluis loslaten, dan ben je de pikhaak nog kwijt.

 

Terug naar rustiger water

Na een paar uurtjes vruchteloos op de meerval, waarbij ik geregeld “normaal verticalend” probeer wat ander gespuis te haken, keren we terug naar het Zwarte Water. Omdat Bart ook hier voor de meerval wil gaan, zoeken we ook daar diepe gaten in de kolken op. Kolk Westerveld met 12 meter, Kolk De Noord met 8 meter en Kolk De Streng met eveneens 8 meter brengen mooie beelden maar ook geen meerval. Uiteindelijk geeft Bart zich gewonnen en richten we ons echt op overige rovers die we op het Zwarte Water en de Vecht gaan zoeken.
 
Bart vist werpend vanaf de boeg.
Bart vist werpend vanaf de boeg.

 

Mooie afsluiter

Werpend en verticalend proberen we allebei de nodige aasjes uit. Maar inmiddels loopt het al aardig richting einde middag. Effectief hebben we nog maar hooguit een uurtje gericht op snoek, baars of snoekbaars “gezeten”. Bart werpt vanaf de boeg van de boot en ik verticaal en dropshot vanaf de achterkant. De Minn Kota i-Pilot boegmotor doet goede diensten en we vissen secuur enkele stekken af. Op de kop van de Vecht is het dan toch eindelijk raak voor mij. Een vastloper, zo lijkt het eerst. Enkele minuten eerder verspeelde ik daar een stukje terug namelijk een shad mee aan de bodem. Nu zit ik weer vast aan iets zwaars want het geeft niet mee en blijft stil liggen. Bodem dus weer. Maar… Ik kan “het” wel iets mee nemen. Dan, ineens, begint “het” te zwemmen met een korte maar niet te stoppen uitval. “Ik heb vis Bart, het is toch vis”. “Ja en een leuke ook zo te zien”. Nou, hoe leuk het moet worden weet ik nog niet want ik vis erg licht en klein. Een licht Yasei Red verticaal stokje, een Shimano Castaic reeltje en slechts 10/00 dyneema met een fluorocarbon onderlijn. Op die onderlijn zit een dropshot montage met een echt klein shadje van hooguit een centimeter of zeven, acht. Voor mijn doen zeker erg klein spul. Maar… Ik wilde van de nul af en met dit spul pak je meestal toch nog wel een baarsje of snoekbaarsje. Nu niet dus, zo zal blijken. Na een aantal korte maar stevige uitvallen komt de vis dichterbij. Omdat ik de vis heel voorzichtig dril verzet hij zich niet zo stevig en dat is maar goed ook. Even later komt zij boven en het is een forse, erg volle snoek. Toch maar even scheppen, mede vanwege de fluorocarbon onderlijn. Vakkundig werken we samen bij het scheppen, onthaken, meten en fotograferen. Deze snoek dame is uiteindelijk een fraaie 90+ vis die het roofvisseizoen voor dit jaar weer prima afsluit.
 
Een prachtige snoek dame van 90+
Een prachtige snoek dame van 90+

 

Deel deze pagina