Verschillende technieken leren

24-10-2016 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
Het is maandag 24 oktober als Bryan aan boord stapt bij Visgids Zwolle. Bryan komt een eindje rijden, helemaal uit de buurt van Nijmegen. Om acht uur in de nog koude ochtend meldt hij zich en we steken van wel.
 
Bryan heeft buiten zijn kleding verder alleen een flinke doos meegenomen. Er zit geen hengelsportspul in maar wat het wel is gaat later blijken. Omdat Bryan sinds ongeveer een jaar vist met een Hobie kajak wil hij vandaag graag zoveel mogelijk leren. “als we wat vangen is dat leuk meegenomen maar ik kom om diverse technieken te zien die ik vanuit de kajak ook kan toepassen”. Dat is dus het plan, zoveel mogelijk technieken langs laten komen.
Bryan vissend bij de kop van de Vecht
Bryan vissend bij de kop van de Vecht

 

Trollen

Verreweg de makkelijkste methode is trollen. Met makkelijk bedoel ik in dit verband beslist niet dat je er eenvoudig vis mee vangt, altijd vis vangt en ook simpel kunt vissen. Trollen is een techniek apart, maar je kunt op die manier snel veel water afvissen. We starten dus trollend. We trollen over het Zwartewater en een stukje de Vecht op. Bryan krijgt allerlei kunstaassoorten voorgeschoteld die voor het trollen geschikt zijn. Slepen kan immers ook prima vanuit de kajak.
 

Verticalen en dropshotten

Op de kolk bij de trailerhelling, waar we elkaar ontmoeten, vissen we ook op een paar bekende stekken verticalend en met de dropshot. Met name die laatste manier van vissen wil Bryan graag in de praktijk zien. Hoe zit alles gemonteerd, welke aasjes zet je erop etc. Leuk om zo mensen voort te kunnen helpen en je kennis te kunnen overdragen. Dat is één van de leuke dingen van het werk als visgids. We kammen de kolk en later ook nog andere plekken uit met shads en twisters.
 
Bryan heeft lekkere warme soep mee genomen
Bryan heeft lekkere warme soep mee genomen

 

Warme soep omdat het koud is

Dan, halverwege de dag, blijkt wat Bryan toch in die bak heeft mee gesleept. Hij blijkt een compleet gasbrandertje, een pannetje en blikken soep bij zich te hebben. Geweldig! Wat een service, want die soep heeft hij ook voor ons meegebracht. We mogen zelfs kiezen uit tomaten- of champignonsoep. Bryan stapt op een steigertje in de kolk even aan de kant om de soep op te warmen en dan genieten we van een heerlijke warme pot soep.
 

Dood aas vissen

Deze onderbreking geeft mij de kans om Bryan uitleg te geven over de mogelijkheden van het dood aas vissen vanuit de boot en dus ook vanuit de kajak. Ik toon hem de diverse opties met de verschillende dobbers, de fireball en de sidefloat. “Prachtig, teveel voor één dag. Ik kom graag eens terug als we gaan dood aas vissen!” Dat zijn leuke berichten want iemand die terug wil komen is tevreden en daar gaat het om.
 
Bryan met een snoekje van ongeveer 50 cm
Bryan met een snoekje van ongeveer 50 cm

 

Vis

Tussen de uitleg door vangen we ook nog snoek en baars. Het is beslist niet veel vandaag. Je mag zelfs spreken van een taaie dag, alhoewel ik een hekel aan dat woord heb. Maar goed, eerlijk is eerlijk: Het was qua vangsten vandaag niet wild. Toch vangt Bryan nog snoek en werpend met de shad komt nog een leuke baars binnen. Binnenkort gaan we dus op herhaling met dood aas. Slijp de haken maar vast.
 
De Kolk Het Nieuwe Verlaat uitkammen
De Kolk Het Nieuwe Verlaat uitkammen

 

Deel deze pagina