Een dag van uitproberen

19-10-2016 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
Soms heb je dagen dat je meer aan het testen en proberen bent dan serieus bezig zijn om zoveel en zo groot mogelijke vissen te vangen. Zondag 16 oktober was er zo eentje. Natuurlijk, tijdens het testen hoop je wel dat er gevangen wordt, anders ga je niet gewapend met hengels het water op.
 
Het is Bart die zondag 16 oktober aan boord stapt bij visgids. Een stralende dag met volgens de belofte oplopende temperaturen. Een verademing, want de dagen ervoor waren aardig nat. De natuur had dat water trouwens hard nodig dus ons hoor je niet klagen. Maar ook vandaag heerlijk weer dus. Het plan is om een eerste test op meerval uit te voeren, maar daarvoor moet de zon het water eerst maar ietsje opwarmen. Eerst maar even “gewoon” op snoek en baars proberen dus. Dat valt nog niet mee. Het Zwarte water en de stad geven geen vis prijs.
Met de boegmotor en dan maar werpen naar de ene mooie plekje
Met de boegmotor en dan maar werpen naar de ene mooie plekje
Even lekker rond toeren en wat leuke plekjes uit kammen; het is heerlijk met dit weer maar het brengt nog geen vis. De vis is ook nog niet echt in de stad. Ook andere vissers die we volop tegen komen, vangen weinig tot niks.
 

De IJssel op

We besluiten dan ook het tweede deel van onze visdag de IJssel op te gaan. Bart heeft, vooral in het buitenland, al de nodige ervaring met meerval opgedaan. Ik zelf nog niet. Op de één of andere manier trekt me die vissoort ook niet zo aan. Ja, tuurlijk, meerval is lomp groot, sterk en daarmee natuurlijk een spektakel om te vangen. Maar ik vind het geen mooie vis. Hopelijk beledig ik daar niet teveel mensen mee, maar mij kan de meerval niet zo erg bekoren. Dat wordt vast anders als ik er eentje gevangen heb en dus gaan we dat vandaag proberen. De visgids laat zich vandaag zelf dus eens gidsen. Dat wil zeggen: Ik breng Bart naar door hem verzochte plekken omdat ik de weg op de IJssel goed ken. Bart introduceert mij in het meerval vissen.
 
Lokken, maar het brengt nog geen meerval
Lokken, maar het brengt nog geen meerval

 

Kwakken maar

We zoeken enkele mij bekende kribben op. Bart heeft de hengels met een beste tros wormen opgesierd en op de stek gekomen gaan die overboord. We vissen met de hengel in de hand, zonder dobbers. Nu moet de meerval nog gelokt worden. Dat gebeurt met een “kwakhoutje”. Dat verschijnsel ken ik al wel, maar de specifieke techniek om het kwakhout op het water te slaan ken ik niet. Bart gaat het mij laten zien en vooral laten horen. Maar… Stom, stom, stom, verkeerde tas meegenomen… Het kwakhout ligt nog in zijn auto en die is te ver weg om terug te varen. Dan maar een onderste deel van een hengel gepakt. Geoefend “kwakhout mepper” als Bart is lukt het hem ook prima met een hengeldeel. Er zitten natuurlijk wel veel meer misslagen in maar het gaat zo te horen heel aardig. Je moet een soort ploppend geluid op het oppervlak maken. Daar komt de meerval op af. Het is de bedoeling dat je ze op de dieptemeter omhoog ziet komen. Dat gebeurt dan ook enkele malen. “Jaaaa, dit ziet er veelbelovend uit”, is een kreet die ik van Bart meermalen voorbij hoor komen. Toch kan het volgens Bart ook al dan niet vluchtende andere vis zoals brasem zijn. Vis die juist weg gejaagd wordt. Alle kwak-pogingen en goede stekken ten spijt, ondanks het heerlijke weer en de weinige wind waardoor de boot prima bestuurbaar is, lukt het niet meerval te verleiden.
 

Snoekbaars en baars

Omdat de meerval het laat afweten besluiten we tegen het einde van de middag nog maar wat pogingen te ondernemen om vandaag nog van de nul af te komen. Dat lukt. We gaan verticalen (Bart) en dropshotten (Ingmar). Al snel volgen de eerste aanbeten en Bart haakt een mooie baars. Klaarblijkelijk heeft Bart de knoop niet optimaal gelegd of die na enkele fikse belastingen niet meer gecheckt. De baars komt naast de boot en op het moment dat Bart hem wil pakken kiest de baars het Hazenpad. Met medeneming van zijn kunstaas helaas. Jammer want ’t was een best dikke baars. Ik zelf weet daarna een leuke snoekbaars te vangen. Het is al einde van de middag, al over vijven zelfs. Jammer, want ook op de kant weten enkele vissers met regelmaat snoekbaars te vangen. We moeten helaas stoppen. Het zit er op. De poging op meerval is qua vangst niet geslaagd, maar het begin is er. We gaan dit nog eens herhalen. Het moet toch een keer lukken om meerval te verschalken.
Een leuke snoekbaars
Een leuke snoekbaars

 

Deel deze pagina