Alles of niks

14-10-2016 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
Het is donderdag 13 oktober. Vandaag staat een visdag gepland met Wim. Rond negenen starten we, maar niet voordat we samen de mondvoorraad hebben geïnspecteerd. Met de nodige boterhammen, krentenbollen, gevulde koek, boterkoek en droge wordt moet dat toch wel goed gaan komen… Mocht de vis het vandaag laten afweten, dan hebben we zelf in elk geval genoeg. Bovendien, luidde het spreekwoord niet: Zien eten doet eten…
 
We beginnen op het Zwolle-IJsselkanaal
We beginnen op het Zwolle-IJsselkanaal
Kortom, de stemming is goed en de verwachtingen zijn niet hoog, maar toch wel gespannen. We gaan het op roofvis proberen vandaag. Laten we dus maar starten met trollen. We hebben genoeg andere spullen mee dus afwisseling volgt vandaag nog wel. Het minder goede nieuws is dat ik bij aankomst bij de boot tot de conclusie kom dat ik mijn dieptemeter thuis heb laten liggen. Stom, stom, stom! Terug naar huis? Nou nee, dat maar niet. Ik ken het water goed en ga er van uit dat ik Wim naar de plekken kan loodsen. Dit natuurlijk in overleg met Wim.
 
Trollen
Zoals gezegd beginnen we met trollen. We proberen het Zwolle IJsselkanaal. Op zichzelf is dat niet zo’n bijzonder water qua bodem profiel, maar er zijn wel een paar leuke bruggen met pijlers en ook de insteekhavens mogen er zijn. Diverse diepere gaten waar het weleens succes zou kunnen brengen. Nu niet dus helaas. Dan maar het Zwarte Water terug varen en zien of er op wat bekende spots vis ligt. Er volgt zowaar een aanbeet, maar die vis blijft niet plakken. Dat geldt voorlopig ook voor een paar andere bekende stekken. De vis laat op zich wachten. Dan toch maar zelf aan de koeken.
 
Wim, werpend bij de kop van de Vecht
Wim, werpend bij de kop van de Vecht

 
Dropshotten en verticalen
Omdat het trollen nog tot niks heeft geleid, besluiten we gaandeweg de vis trip om ook met de dropshot en verticalend wat vis te verleiden. Er moet toch wel een baarsje te foppen zijn. Op de kop van de Vecht probeert Wim het werpend en verticalend. Het weer ziet er echt veelbelovend uit vandaag. Bewolkt, beetje wind, wel fris, maar daar kun je je op kleden. De eerste baarzen melden zich aan de aangeboden shadjes.
 
Wim met een leuke snoek tegen de damwand aan
Wim met een leuke snoek tegen de damwand aan

 
De stad
We verhuizen naar de binnenstad van Zwolle waar we trollend en ook weer met de dropshot rondom de bruggen de boel uitkammen. Aanbeten volgen van baarsjes en kleine snoekbaars. Groot spul komt er nog niet boven. Maar het is sowieso gezellig en we vermaken ons dan ook prima. We vissen vandaag met shadjes in klein formaat, met Salmo Hornet plugjes en omdat we toch ook echt voor snoek komen pakken we ook grotere pluggen en shads. Met de boegmotor kruipen we heel langzaam langs de damwandjes zodat Wim die goed kan uitkammen al werpend met een klein shadje op de dropshot. Een leuke en vaak succesvolle manier van vissen.
Strak tegen de damwand vissend brengt altijd wel een baarsje
Strak tegen de damwand vissend brengt altijd wel een baarsje

 
Bijten maar
Zoals dat met snoekvissen zo vaak gaat vang je een hele tijd niks en dan ineens lijkt het wel of er ergens onder water een bel gaat. De bel voor het eten, want ineens beginnen ze te bijten. Helaas is zoiets zelden voorspelbaar en ook zelden op hetzelfde moment. Daar zou toch eens een studie van gemaakt moeten worden… Enfin, Wim pakt in elk geval een leuk snoekje tegen de damwand aan. De kop voor wat betreft snoek is er af. Even later volgt nummer twee en ook zelf haak en vang ik snoek.
Een mooie tachtiger snoek
Een mooie tachtiger snoek
Eén ervan is een ruime tachtiger die zich aardig verzet alvorens aan boord te komen. Dat was nou net teveel van het goede voor de al vaker ingezette Cormoran flanker. Ik zet de plug overboord om verder te trollen maar de actie komt er niet in. Binnen draaien maar weer en dan blijkt waarom: De zwemlip ligt er grotendeels af. Jammer, daarmee is ‘ie waardeloos geworden. Dreggen er af halen want die kan ik nog wel ergens anders voor gebruiken.
De Cormoran flanker zonder zwemlip
De Cormoran flanker zonder zwemlip
Uiteindelijk sluiten we de visdag af met een leuk aantal vissen. Geen spektakel qua formaat maar ook dit was weer een geslaagde visdag.
 
Wim met de laatste snoek van vandaag
Wim met de laatste snoek van vandaag

 
Altijd interessant, deze brug
Altijd interessant, deze brug

 

Deel deze pagina