Slepen met doodaas

01-10-2016 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
Het is vrijdag 30 september als Hans en Ronald bijna twee uur komen rijden om vandaag aan boord te stappen bij Visgids in Zwolle. De heren komen vissen met doodaas en we willen gaan slepen. Vandaag zetten we diverse technieken voor het slepen in en natuurlijk hopen we op goede vangsten.
Langs de kant met de sleepdobber
Langs de kant met de sleepdobber

 
Het weer is aardig, maar daar is het ook mee gezegd. In de ochtend open, in de middag trekt het meer en meer dicht en dreigt er zelfs regen. Daarmee valt het gelukkig mee, maar de wind speelt wel een behoorlijke rol. Zoals gezegd gaan Hans en Ronald vandaag voor het slepen met doodaas. Dat kan op allerlei manieren en zoveel mogelijk daarvan gaan we vandaag proberen.
 
Sleepdobbers
Natuurlijk vissen we om te beginnen met sleepdobbers. Die zijn er tegenwoordig van diverse merken. Helaas is de nieuwste versie van Fox, de Trolling Float, er nog niet zodat we die niet kunnen inzetten. Maar er zijn genoeg alternatieven. De verzwaarde aasvis gaat met een fireball onder de dobber en dan gaat het met de I-Pilot boegmotor op de sleepstand. Met deze techniek varen we zo rond de 1 à 1,5 kilometer per uur. Een leuke effectieve manier om het water uit te kammen.
De sleepdobber constructie van Hans
De sleepdobber constructie van Hans

 
Naast de boot
Doordat je voorwaarts beweegt, loopt een sleepdobber altijd achter de boot aan. Om “breder” te kunnen vissen en zodoende meer water af te dekken, maken we vandaag ook gebruik van de optie om naast de boot te slepen. Dat doen we met twee varianten; de Side Float en het Planerboard. Helaas blijken deze methoden niet tegelijkertijd inzetbaar. Reden is dat ze beiden om een andere vaarsnelheid vragen. Waar de Side Float het opgeeft boven de 0,9 kilometer, begint het voor de Planerboard pas bij 2 kilometer per uur. Dat ligt te ver uiteen om te combineren. Ook onder de Planerboard en de Side float hangen we fireballs met aasvis.
Slepen met de Side Float
Slepen met de Side Float

 
Vangsten
Het duurt even voordat de eerste vis zich meldt. Een aanbeet die helaas niet doorzet. Hans is de gelukkige maar tevens de ongelukkige die de vis dus mist.
De eerste snoek is binnen
De eerste snoek is binnen
We arriveren bij een zijslootje waar ik recent nog mooie snoek heb gepakt. Weliswaar op kunstaas, maar ze zijn er en daar gaat het om. De boot “ankeren” met de ankerfunctie van de Minn Kota boegmotor en de heren vervangen hun sleepsystemen voor een meer statische dobber presentatie. De techniek wisselt, maar vandaag is één ding zeker: We vissen alleen met doodaas. Ronald is het dit keer die een aanbeet krijgt die hij vakkundig weet te missen. Als vervolgens zijn vismaat annex collega hem belt, verdwijnt zijn dobber opnieuw. Abrupt breekt Ronald het gesprek af en slaat nu succesvol aan. Hangen! Na een pittige dril komt een niet eens zo erg grote snoek aan boord. Hij meet 77 cm. Leuk, maar zeker geen monster. Toch gaf hij goed partij. Na nog wat pogingen besluiten we het sleepsysteem weer op te starten en trollen we weer een eindje verder.
 
De Vecht
Opnieuw is het Hans die een vis mist. We zijn inmiddels de Vecht op gedraaid. Echt wild is het allemaal niet vandaag, maar na een korte tijd krijgen beide heren min of meer tegelijk beet. Hans mist wederom maar Ronald weet zijn aanbeet in een hanger om te zetten. Weer een mooie dril en dit keer komt een leuke snoekdame aan boord. Een negentiger die zich aan de sleepmontage vergrijpt.
90 cm snoek op de sleepdobber
90 cm snoek op de sleepdobber
Na deze vangst trollen we langzaam terug naar de trailerhelling. Daar in de buurt kammen we nog wat veelbelovende stekken uit maar dat leidt niet meer tot vis. Een prachtige visdag met niet veel maar toch wel mooie vis sluiten we af.
 
Hans op zijn gemak met de sleepdobber
Hans op zijn gemak met de sleepdobber

De montage van de aasvis op de fireball
De montage van de aasvis op de fireball

 

Deel deze pagina