Super geslaagde roofvisdag met regelmatig mooie vissen

19-09-2016 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
Ze zijn wild vandaag
Ze zijn wild vandaag
Het is juni als bij Visgids de mail binnen komt van mevrouw Leemreize. Zij wil een visdag boeken voor de 18e verjaardag van haar zoon Stijn. Hij is deze dagen jarig en dat moet gevierd worden. Of hij samen met Robert, zijn vader, kan komen vissen op roofvis. Natuurlijk kan dat. De plannen worden gesmeed en de datum vastgesteld op zondag 18 september.
 
Normaliter is half september de toptijd voor roofvis in Zwolle. Dit jaar gaat het anders. Een toch wel warme zomer wordt opgevolgd door écht warm weer in september. Temperaturen tot boven de dertig graden “verpesten” bijna ons feestje. In de aanloop naar de visdag heb ik regelmatig contact met Stijn. Of we de dag niet beter kunnen uitstellen. Helaas, dat lukt niet want de rest van dit jaar zitten met name de weekenden al helemaal vol.
 
We gaan al vroeg op pad
We gaan al vroeg op pad

 

Vuurdoop in de nieuwe Lund

Gelukkig dalen de temperaturen enkele dagen voor de 18e en met name de nachten worden kouder. Dat helpt. Stijn en Robert arriveren op mijn advies vroeger dan gebruikelijk. Ze zijn er om zeven uur en stappen als eerste Visgids klanten aan boord van onze net een week oude Lund Rebel. Ik heb de verwachtingen wat getemperd. Gebaseerd op onze jaarlijkse jeugd dag van afgelopen week, want daar werd niet veel grote vis gevangen.
De eerste vis, een snoekbaars
De eerste vis, een snoekbaars
We beginnen in Kolk Westerveld en trollen richting het Zwartewater.
 

Vis

En… Het begint gelijk al goed. Robert haakt een leuk snoekbaarsje van 43 cm aan de Salmo Hornet. Het begin is er en we zijn van de nul af. Dan trollen we naar buiten. Op het Zwartewater knopen we naast klein aas ook een enkel groot kunstaas aan de hengel. Je kunt maar nooit weten.
De eerste leuke snoek aan boord
De eerste leuke snoek aan boord
Na niet al te lange tijd is het raak op een Screamin Devil. Een snoek van in de 80 cm komt boven en dat is daarmee de eerste serieuze snoek die aan boord van onze nieuwe visboot komt. Stijn moet vandaag aan het werk, want of hij nu zelf de vis haakt of niet, de anderen dragen allemaal hun hengel aan hem over. En… hij zal het nog best druk krijgen vandaag al weten we dat dan nog niet.
 
Robert zit als een vorst
Robert zit als een vorst

 

Dikke snoeken

Robert zit als een vorst op zijn troon voorin de boot en hanteert zijn hengel met daaraan de Salmo Hornet. Het is een 5 cm baarskleurige variant. We weten dat dan ook nog niet maar die plug gaat bijzonder goeie diensten bewijzen. Als we ergens driftend aan het vissen zijn en Stijn de dropshot probeert, slaakt Robert een kreet. “Ja, vis, vis, vis”. Stijn laat het zo en wil zelf door vissen. Ik loop naar Robert toe, bekijk het schouwspel en voel aan de hengel. “Nou Stijn, je moet toch maar even hier komen. Dit is het serieuze werk”. Inmiddels ziet Stijn de kromme hengel en komt er snel aan.
In gevecht met een forse snoek
In gevecht met een forse snoek
Het is een licht verticaal stokje met een Shimano Stradic 1000 molen vol gespoeld met 10/00 dyneema. Een lichte combinatie dus. Eerst denken we aan een meerval, dan een grote snoekbaars. Alle opties komen langs, maar na een tijdje komt toch echt een grote snoek boven. Spannend wordt het wel even want de Salmo zit zo aan de lijn, zonder staaldraad. Met die hengel hadden we het op baars voorzien en je vangt met name de grotere baarzen nu eenmaal zonder onderlijn. De snoek zit echter veilig gehaakt en gelukkig kunnen we de vis goed landen. Stijns PR van 97 cm gaat er aan. Ik weet het zeker… Denk ik… Helaas lukt dat net niet, maar met 94 cm is deze beresterke snoek een pracht exemplaar. De strijd was ook super en echt spectaculair. Deze snoek gaat natuurlijk weer gezond terug. Later vangen we nog een negentiger snoek dus de dag kan al niet meer stuk.
Een prachtige snoek van 94 cm
Een prachtige snoek van 94 cm

 

Meer soorten

In de loop van de dag komen er meer snoeken binnen. Slechts één kleintje van in de vijftig cm maar de rest zijn allemaal boven de 80. Het blijkt verrassend lastig te zijn om vandaag de toch altijd betrouwbare baars te vangen. Na de zoveelste poging in een leuk kommetje besluiten we maar weer wat te trollen. Stijn probeert met een shad tijdens het trollen naar de kant te werpen en dan haakt hij een brasem. Na een leuke dril blijkt die brasem toch geen brasem te zijn. Het is een mooie roofblei die keurig in de bek gehaakt zit.
En ook nog een roofblei van 51 cm.
En ook nog een roofblei van 51 cm.
 
He he, gelukkig ook nog baars om het lijstje compleet te maken
He he, gelukkig ook nog baars om het lijstje compleet te maken
En… Gelukkig, ook de baars komt nog aan boord. Al wachten ze wel tot het einde maar ze maken de rij compleet. Met snoekbaars, baars, roofblei en snoek hebben we vandaag vier rovers gevangen. We sluiten de dag met nog een mooie tachtiger snoek die Robert dan maar zelf vangt.
Een mooie afsluiter, weer een tachtiger snoek
Een mooie afsluiter, weer een tachtiger snoek
Opvallend is dat veel vis vandaag “sneuvelt” op de kleine Salmo Hornet. Klein aas voor toch best grote vis vandaag. Helaas net geen PR voor Stijn, helaas net geen meter snoeken, maar het was een prachtige dag met veel actie. Mannen, bedankt voor de leuke visdag!
We doen zoals altijd uitsluitend Catch and Release
We doen zoals altijd uitsluitend Catch and Release

Had ik al gezegd dat ze fel zijn vandaag
Had ik al gezegd dat ze fel zijn vandaag

Nog een iets leukere baars
Nog een iets leukere baars

 

Deel deze pagina