Met Geertje en Gerard op snoekenjacht in Zwolle

20-10-2015 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
Het is begin oktober en Geertje en Gerard hebben een week vrij genomen om te vissen. Gerard vist al zijn hele leven, maar pas sinds kort is zijn vrouw Geertje gegrepen door het visvirus. Regelmatig gaat ze met Gerard mee om vooral op roofvis te vissen. Deze week in oktober hebben ze vrij en verruilen ze hun Noord Hollandse De Rijp voor het Overijsselse gebied rondom de Weerribben. Ook een dagje vissen in Zwolle staat op het programma. “We willen graag met onze eigen boot vissen”. Prima natuurlijk, dus stap ik dit keer bij hen aan boord.
 
We traileren de boot en liggen zo rond tienen op het water. Het is de afgelopen dagen mooi weer geweest maar voor vandaag is het niet zeker of we het droog gaan houden. Op basis van de watertemperatuur die nog rond de 13, 14 graden ligt, bepalen we de keuze van onze visstekken. Al in de Westerveldse Kolk beginnen we met vissen en na korte tijd draaien we het Zwartewater op. Omdat we elkaar al lang kennen en ik samen met Gerard in het bestuur van de Snoekstudiegroep zit, is dit geen echte “visgids dag” in die zin dat Gerard en Geertje niet mijn klanten, maar voor vandaag gewoon mijn vismaten zijn. We vissen dus alle drie en vangen onze eigen gehaakte vis. Met klanten is dat bij Visgids Zwolle wel anders. Iedere vis, door wie ook gehaakt, is voor de klant.
 

De eerste is binnen; we zijn van de nul af
De eerste is binnen; we zijn van de nul af
Diep of ondiep?

Mijn Noord-Hollandse vrienden zijn gewend om in de polderwateren daar te vissen. Over het algemeen niet zo diep dus en min of meer automatisch zoeken ze het ondiepe oevergebied op. Ik vertel hen dat we hier beter iets dieper kunnen zoeken. Het werkt nog niet, er komt nog geen vis boven. Ook de eerste door mij gehaakte snoek die zo rond de zestig is, overtuigt het echtpaar niet. Maar de stemming zit er als we van de nul af zijn wel meteen goed in.
Natuurlijk gaat dit snoekje wer terug
Natuurlijk gaat dit snoekje wer terug

 

Dikke dame

Na nog wat actie bij mij haak ik op enig moment een mooie vis. “Ja jongens, dit is een echte snoek.” De boel om me heen wordt opgeruimd en gereed gemaakt om de snoek te kunnen landen. Na een tijdje komt een respectabele dame langszij en Geertje slaakt enige verbaasde kreten. “Wat een beest, wat een joekel”. Vakkundig landt Gerard de vis die uiteindelijk een prachtige 105 cm langs het lint brengt.
Een dikke dame van 105 cm, gevangen door visgids Ingmar Boersma
Een dikke dame van 105 cm, gevangen door visgids Ingmar Boersma

Ze is er weer klaar voor om terug te gaan
Ze is er weer klaar voor om terug te gaan

Terug om nóg groter te groeien
Terug om nóg groter te groeien

Inmiddels is Geertje wat onrustig geworden want ze wil ook weleens vis gaan vangen. Onderweg terug richting stad haak ik wederom een vis en na wat aandringen van mijn kant neemt ze mijn hengel over. Geweldig! Geertje vangt haar eerste Zwolse snoek.
Geertje vangt haar eerste Zwolse snoek
Geertje vangt haar eerste Zwolse snoek

 

De stad in

We varen door richting en tot in de stadsgrachten. Daar gebeurt het: Geertje haakt een mooie snoek aan haar onafscheidelijke roze plug. Ze heeft zo in de loop der tijd een aantal goed vangende kunstazen roze laten spuiten en vist veelal alleen nog maar met roze pluggen. Deze vis mag er zijn. We schatten in dat het ook weleens een meter zou kunnen zijn, maar een eind in de negentig wordt het toch zeker wel. Geertje krijgt het al benauwder, want haar PR staat op 96 cm. De teleurstelling is dan ook groot als de snoek langszij de boot een zwieper tegen de boot geeft en zichzelf onthaakt in het water. We hebben hem gezien, hebben een foto in het water, maar we zullen nooit weten of dit het nieuwe PR van Geertje geweest is. Jammer maar dat hoort ook bij vissen.
Helaas gelost op de roze plug, maar het was beslist een prachtige snoek
Helaas gelost op de roze plug, maar het was beslist een prachtige snoek

 
Ook dit was weer een schitterende dag die met weinig wind en helemaal droog uitstekend is verlopen. Wil je ook eens mee met Visgids, laat het dan weten. Samen maken we er een mooie en hopelijk succesvolle dag van!
 

Deel deze pagina