Jeugd roofvisdag in Zwolle; een super succes!

27-09-2015 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
Op zaterdag 26 september vindt in Zwolle de jeugd roofvisdag plaats. Het weer is super, bijna iedereen vangt snoek en de sfeer is uitmuntend te noemen. Deze dag is georganiseerd door Visgids Zwolle Ingmar Boersma, de regionale afdeling Oost van de Snoekstudiegroep en federatie Sportvisserij Oost Nederland. Vragen of we het volgend jaar weer doen worden dan ook van allerlei kanten gesteld.
Blije en geconcentreerde kinderen
Blije en geconcentreerde kinderen

 
De dag begint mistig en koud, maar gelukkig maken mist en kou al snel plaats voor een strak blauwe lucht, een stralende zon en heerlijke temperaturen. Bij de meeste boten, het zijn er in totaal 11, start het met de vangsten wat moeizaam maar uiteindelijk vangt vrijwel iedereen snoek.
 

Kleiner water opzoeken

De visdag wordt gevist met als uitvalsbasis Camping Jachthaven Terra Nautic. Een schitterende locatie aan de Overijsselse Vecht. Enkele schippers besluiten om wat kleinschaliger water op te zoeken en varen de Nieuwe Vecht op. Een goeie keuze, zo blijkt, want de vangsten vallen in het begin wat tegen op het “grotere”. Op de nieuwe Vecht worden wel wat aantallen gemaakt en de eerste snoeken komen binnen boord. Nico, William en Jan proberen dit water en met succes. Maar ook op de Vecht en het Zwartewater varen de jeugdige vissers met hun schippers rond om te proberen een snoek of andere rover te vangen.
Er werd regelmatig snoek gevangen
Er werd regelmatig snoek gevangen

 

Grootste vis

Uiteindelijk blijkt dat Mattijs Courtz van de deelnemende jeugdvissers de grootste snoek heeft gevangen. Bij Nico in de boot weet hij zijn eerste snoeken te pakken te krijgen. Nog nooit ving hij er één, maar vandaag zet hij de teller direct maar op vier stuks. Ook nog eens de grootste van de dag met een leuke vis van 76 cm. Maar ook in de andere boten laten de vissertjes van 12 tot 18 jaar zich niet onbetuigd. Er wordt snoek en baars gevangen en dat zoals gezegd onder een stralende hemel.
Mattijs met de grootste snoek van de dag; 76 cm
Mattijs met de grootste snoek van de dag; 76 cm

Ook mooie baars werd er gevangen
Ook mooie baars werd er gevangen

 
Vrijwel iedereen ving snoek
Vrijwel iedereen ving snoek

 

Goede verzorging

Tussen de middag keren we met z’n allen terug naar Terra Nautic om dar een lunch te genieten. Voor alle jongeren en vrijwilligers staat een heerlijk bakje friet met een snack klaar en er is voldoende te drinken. Goed verzorgd dus allemaal dankzij de goede organisatie van Visgids Zwolle, Sportvisserij Oost Nederland en de SNB. Bij Terra Nautic, de Camping annex Jachthaven aan de Vecht kun je overigens prima voor dit soort dingen terecht. Terra Nautic richt zich steeds meer op sportvissers. Logisch, want ze zitten in een prima hengelsportgebied.
 

Marco Kraal

Aan het einde van de dag is als niet meer helemaal verrassing nog Marco Kraal aanwezig, bekend van Vis TV. Marco rijkt de prijzen voor de grootste vis voor Mattijs en de pechprijs voor Quinten uit en gelukkig is er voor iedereen een tasje met kunstaas, leesvoer en een sleutelhanger met plug eraan. Dit alles beschikbaar gesteld door Hengelsport Zunnebeld en Visgids in Zwolle.
Marco Kraal geeft Quinten de pechprijs, helaas ving Quinten geen snoek
Marco Kraal geeft Quinten de pechprijs, helaas ving Quinten geen snoek

 

Nagekomen vangsten

Ze tellen niet mee voor de deelnemerslijst, maar vermeldenswaard zijn ze nog wel; de twee vangsten aan het einde van de dag. De twee jonge mannen van de landelijke SNB Jeugdcommissie zitten beiden ook in een visboot. Tim Leeferink bij Visgids Ingmar Boersma in de boot en Valentijn Vermist zit bij Ingmars vaste vismaat Dick Janssens. Bij Ingmar in de boot wordt aan het einde van de middag nog een mooie “net geen meter” gehaakt. Met 96 cm een fraaie snoek. Robert wil de hengel aan Tim overdragen die daar echter niets van wil weten. Later, bij terugkomst horen we dat bij het scheiden van de markt ook in Dicks boot tumult is uitgebroken. Dick haakt een mooie snoek en laat Valentijn het drillen uitvoeren. Deze super vis meet uiteindelijk 105 cm. Omdat Dick hem landt en vast heeft en om de snoek niet teveel te laten lijden staat Dick er met Valentijn naast zich mee op de foto. Je ziet wel dat lokale kennis van het water erg handig is.
De afsluitende 105 cm snoek van Valentijn en Dick
De afsluitende 105 cm snoek van Valentijn en Dick

 
Al met al heeft iedereen, zowel de jongere vissers als de vrijwilligers, een topdag gehad met prachtig weer, leuk gevangen en een super sfeer. Of we het weer gaan doen? Houd de diverse media zoals websites en facebook maar in de gaten.
 

Deel deze pagina