Moeten we “buiten” of “binnen” zijn?

19-10-2014 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
In de loop van de herfst komt er altijd een omslagpunt. Wanneer “verhuist” de roofvis van het Zwartewater naar de stadsgrachten en de diepere kolken? Dat ligt onder meer aan de watertemperatuur. Die is nu, ondanks het mooie weer, toch echt wel dalende.
 
Net gestart op het Zwartewater
Net gestart op het Zwartewater
Op zaterdag 18 oktober is Roeland gast aan boord bij Visgids. Roeland is de winnaar van een visdag met Visgids Zwolle die verloot werd tijdens de SNB Pike Experience in Almere vorige week. De SNB heeft toen vier visdagen bij vier professionele visgidsen ingekocht. We hebben om negen uur afgesproken bij de trailerhelling en ruim van tevoren zijn we allemaal aanwezig. Gaan dus. Roeland wil het liefst trollen en eventueel nog met de Fireball proberen. Trollen maakt de grachten in de herfst iets lastiger vanwege de vele  drijvende bladeren. Nog maar te zwijgen van de troep die je hebt als je een fikse herfststorm hebt gehad, maar gelukkig bleven die tot nu toe uit. Toch maar “buiten” starten dan op het Zwartewater.
 

Bijna uitgedrild
Bijna uitgedrild
Snoek

Het duurt even maar gelukkig haken we dan de eerste snoek. Het wordt allemaal niet wild vandaag maar ik ben altijd blij als je gasten hebt en je bent in elk geval van de nul af. Nou, da’s gelukt. In totaal vangt Roeland vandaag vier snoeken, waarvan de grootste 76 cm is.
Roeland met zijn grootste van de dag, een snoek van 76 cm
Roeland met zijn grootste van de dag, een snoek van 76 cm

 

We proberen ook de grachten
We proberen ook de grachten
Ook baars

Omdat we gedurende de dag ook nog naar de grachten van Zwolle verhuizen en hier mogelijk de fireball willen inzetten, hebben we aasvis nodig. Ik ga dan ook, terwijl Roeland snoek probeert te verschalken met een klein hornetje pal achter de boot in het schroefwater vissen. Zo pak ik weer enkelen van de altijd betrouwbare baarsjes. Er zitten zowaar nog een paar mooie exemplaren tussen, maar de meesten zijn zo 15-20 cm. Een mooi maatje voor de fireball dus. Ik doe er voorlopig vier in de aasemmer. In de grachten zie je al mooie herfstplaatjes. De eerste verkleuringen zijn al te zien en we komen nog een reiger tussen de takken tegen.
Prachtig, zo'n reiger tussen de takken
Prachtig, zo'n reiger tussen de takken
Uiteindelijk leveren de grachten geen snoek op voor Roeland en voor de laatste uurtjes gaat hij liever nog even naar “buiten”. De baarsjes hebben geluk, ze mogen weer zwemmen en wij proberen het Zwartewater nog even. En ook nu pakken we nog wat snoek. Een mooie dag met prachtig weer, gezelligheid en we zijn weer een heerlijke dag buiten geweest.
Ook met de zon erbij nog een leuk snoekje
Ook met de zon erbij nog een leuk snoekje

 

Deel deze pagina