Seizoensstart roofvis 2011

22-06-2011 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
thumb_seizoensstart2011_204x120Al weken lang hikken we er tegenaan; de start van het seizoen voor het roofvissen. Natuurlijk, we maken elkaar wijs dat die gesloten tijd mooi benut kan worden voor het onderhouden van het materiaal, dat we dan lekker op visvakantie kunnen, dat we meer met onze vrouw naar de stad gaan, dat…… Nou ja, eerlijk wezen mensen, we willen gewoon graag weer roofvissen. En op zaterdag 28 mei was het weer zover, we mochten weer.


De drukte op ons water viel me eigenlijk nog wel mee. Doorgaans stikt het van de visboten. Nu waren er ook wel de nodige, maar het kan gekker. Gewoontegetrouw, of moet ik zeggen: Traditiegetrouw, voeren wij ook weer uit om de rovers te bejagen. "We" is inmiddels van drie naar twee man uitgedund, te weten de schrijver dezes, samen met Dick. En de traditie schrijft ook voor dat we vroeg, ja, belachelijk vroeg, het water op gaan. Met vroeg bedoelen wij dat we het op het water licht willen zien worden en vrienden, da's ook nu weer gelukt. Om goed 03.00 uur (!) stond Dick voor mijn deur en werden de spullen ingeladen. Het resultaat was dat we nog voor 03.45 het Zwarte Water op voeren. Eigenlijk, vanwege de bewolking, zelfs iets te vroeg, want het moest toen nog licht worden.

Krieken van de dag
Dit gaf ons de tijd om koffie in te schenken. Nouja, ik moest dit door Dick laten doen omdat ik werkelijk geen bliksem kon zien in het donker. Toch heeft het wel wat, zo'n sfeertje. Anderzijds kan ik daar ook al dagen tegen op zien. Zo hondsvroeg je nest uit, maar altijd weer kom ik tot de conclusie dat als je met het krieken van de dag op het water zit, je de mooiste momenten van die dag meepakt. Geweldig mooie vogel geluiden en naar men zegt, de betere vangsten. Ook de grote brug die Stadshagen met Holtenbroek verbindt, geeft een mooi licht schouwspel. Onze eerste escapades starten dan ook bij deze brug, maar de vis vindt het ook nog wat te vroeg.

De vroege vogel vangt de vis
En inderdaad, de belofte van vroeg vissen is vangen, gaat vandaag op. De eerste vis meldt zich rond 04.50. Het is een mooie snoek van 84 cm, die niet van de dikke shad kan afblijven. Onthaken en foto maken. Helaas, dat lukt effe niet door wat perikelen met de camera en wat bloed op de handen van Dick. Zijn eigen bloed welteverstaan, want hij pakt 'm efkes verkeerd vast. En dan gaat het snel met die messcherpe tandjes en kieuwbogen. Al snel volgt een tweede aanbeet. Een harde aanbeet en de vis ramt mijn stalen onderlijn dwars door midden. Nee, niet op de knoop, niet bij één van beide wartels of sleeves, maar gewoon ergens middenin het staal. Natuurlijk starten nu direct de verhalen over monstervissen en weet-ik-veel, maar je weet het nooit. Was het niet zo dat elke verspeelde vis een monster en zeker nieuw record is? Het kan natuurlijk ook een zwakke plek in het staal zijn, maar goed, mijn plug in red head kleur van Salmo die me ruim 15 eetjes heeft gekost, heb ik moeten offeren. Vooral jammer voor de snoek, die er nu mee rond zwemt.

Nog meer vis
In de loop van de ochtend vangen we nog meer vis en ook gaandeweg de dag komen er wat snoeken aan boord. Er zit best wat tijd tussen elke keer, zodat de spanning en de sfeer een beetje over de dag wordt verdeeld. Wel vangen we vier snoeken vóór 07.00 uur en dat bevestigt toch mijn beeld dat vroeg in de ochtend, zeker in de warme maanden, de betere vistijd is. We vangen de vis, allemaal snoek overigens, op het Zwarte Water maar ook op de Vecht. We zijn zelfs tot aan de stuw gevaren om daar te kijken of er roofblei werkte, maar die was niet te zien. Fatsoensrakkers of zo je wilt angsthazen als wij zijn, hebben we er niet gevist….. Snoekbaars hebben we niet gehaakt, maar we hebben er ook niet echt door bijvoorbeeld te verticalen gericht op gevist. En omdat ook voor de inwendige mens moet worden gezorgd heb ik deze keer een pan met soep en een brandertje meegenomen. Lekker even tussen de middag de boot tegen de oever, Dick vist door met de dropshot en ik pruts een potje soep in elkaar. Geweldig toch?! Vissen is meer dan vangen alleen nietwaar! Al met al was het weer een leuke seizoens start met behoorlijk wat vis, ook van mooi formaat. De kop is er weer af!

Fotogalerij{gallery}/2011/artikelen/gallery/seizoenstart2011{/gallery}

Deel deze pagina