Met studenten het water op

23-10-2011 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Wim Russchen

IMG_8819Een half jaar geleden werd ik door Roelof Schut benaderd om de studenten van de Groene Welle iets te leren over het vissen met een boot. De leerlingen van het MBO niveau 3 en 4 moesten iets leren over de dieptemeter, de motor, het te gebruiken kunstaas, de hengels en alle attributen die je aan boord moet hebben om veilig over het water te gaan. En natuurlijk het belangrijkste, er moest ook gevist worden.

De eerste dag kunnen wij traileren in de jachthaven “De Hanze” in Zwolle. Hier staan nog eens 4 boten op de studenten te wachten. De Nautic Unie uit Delfzijl heeft namelijk ook 4 boten beschikbaar gesteld. De kapiteins van de schepen hebben er wel zin in. Jouke, Jannes, Jan en John, voor de studenten de 4 J’s zijn wel in hun sas en hebben hun goede humeur zeker meegenomen. Geweldig dat deze mensen er ook tijd voor vrijmaken. Nu kan het inderdaad wel eens een geslaagde dag gaan worden.

IMG_8893

De groep studenten is deze keer niet zo groot,wat inhoudt dat iedere schipper 2 bootsmannen aan boord krijgt. Hetgeen ook betekende dat er 2 uur onafgebroken gevist kan worden. Tegen 10 uur liggen wij te water. We hebben afgesproken dat we tegen 12 uur terug zullen zijn om dan iets te eten en te drinken. Na het eten zullen de studenten dan gaan wisselen van boot.

Het eerste uur ben ik met mijn studenten, Michael en Thimon gaan verticalen. Ik heb voor deze dag nog wat spullen gekregen, maar helaas krijgen wij geen enkele aanbeet. Het wordt tijd voor een andere aanpak. We besluiten te gaan trollen. Na een paar rondjes over een plas heen gemaakt te hebben weet Michael een dikke snoek te haken op een ITT Shad. Het beest is sterk en wild. 1 keer probeert de snoek zelfs in de boot te springen.  Het beest met de respectabele lengte van 98 cm is er een om in te lijsten. Dikke kop, dikke pens en een mooie tekening, kortom een snoek om trots op te zijn. En dat zijn de beide heren die ik aan boord heb. We feliciteren elkaar. Super gedaan!! We trollen verder. De aanbeten blijven eerst nog even uit maar bij het ingaan van de haven weet Thimon zelfs nog 2 snoeken te scoren. Allebei rond de 70 cm. Mooie vissen en leuke sport.

IMG_8828

Roelof heeft ondertussen voor eten en koffie gezorgd. De warme broodjes gaan erin als ketellapper. Na deze opfrisbeurt is het de beurt aan 2 nieuwe studenten. Paul en Lars zijn nu mijn bootsmannen. Na een paar meter te hebben getrold slaat de hengel van Paul lekker krom. Een mooie kleine snoek heeft  de kleine Swimbait gepakt. Ook deze lusten zij wel. Geweldig. Iedereen vangt snoek. Nu Lars nog en dan is de hele dag geslaagd. Helaas voor hem mag het vandaag niet zo zijn. Ik weet nog wel een mooie vis te haken op een Cranes plug. De snoek meet ongeveer 90 cm. Mooie vis en super sterk. Tegen vier uur keren wij terug naar de helling. Het is tijd om te traileren. De kapiteins helpen elkaar. We kletsen nog wat na en tegen vijf uur is het tijd om te vertrekken. De mannen moeten nog helemaal terug naar Groningen.

IMG_8883

Als ik de volgende dag wakker wordt  regent het pijpenstelen. Het is klotenweer! Regen en veel wind. De weersberichten beloven ons dat het ’s middags beter zal worden. Deze keer kiezen we met de studenten van niveau 4 voor een nieuwe locatie. De groep is groter en we zijn met minder boten op het water. Hilco van Luin van www.snoekgids.nl  is nu onze gastvisser en 2 studenten hebben hun Zodiacs meegenomen. We hebben dus 4 boten tot onze beschikking. De studenten die nu eerst niet op de boot mee kunnen, snoeken nu vanaf de kant. De eerste uren vangen we geen enkele snoek. Op bepaalde plekken waar anders veel snoeken liggen is er nu geen 1 te verschalken. Als na de middag de zon doorbreekt wordt alles anders. Op een nieuwe stek weten de studenten er meer dan 30 te vangen. Geen grote snoeken, maar wel aantallen. Super gedaan mannen!!!!! Op een kolk waar ik aan het verticalen ben gegaan, weten de jongens ook nog 2 mooie snoeken te vangen. Een van 96 en 95 cm. De een op een swimbait van 10 cm, de ander op een kleine Salmo Fatso. De jongens zijn helemaal in gloria. Het is ze gegund.  Tegen vier uur gaan Hilco en ik traileren en kunnen wij terugkijken op een zeer geslaagde dag. Na afloop krijgen we nog een gemeende handdruk van de jonge studenten. Super goede, fanatieke toekomstige vissers. Jongens veel geluk met jullie studie en bedankt voor jullie enthousiasme.

Deze dagen konden alleen slagen met behulp van de sponsoren voor het beschikbaar gestelde materiaal en,de catering van De Groene Welle te Zwolle. Mensen bedankt namens alle studenten.

Vr. Gr. Wim Russchen

Alias “De Rus”

Deel deze pagina