De Weezenlanden 2010 (2)

02-11-2010 | Vangstverslagen | Overig | Schrijver: Ingmar Boersma
thumb_afvissen_weezenlanden_204x120Het is weer kouder aan het worden en dus is het seizoen voor de visstandbemonsteringen traditioneel weer begonnen. Nadat we eerst op zaterdag 16 oktober het materiaal weer tip-top in orde hebben gemaakt vindt op zaterdag 30 oktober, twee weken later dus, de aftrap plaats.

Zaterdag 30 oktober, het is een grauwe, grijze en donkere dag als we rond half negen de spullen naar buiten brengen. Ook aangekomen aan het water bij Park De Weezenlanden is het nog erg donker, getuige de foto van het te water laten van de boot en het vullen van de bakken. Het wordt vandaag spannend wat er aan vis tevoorschijn komt. Dit voorjaar in mei is er door een virus behoorlijk wat vis dood gegaan in deze vijver en daarnaast is er door maaiwerkzaamheden in augustus nog eens een flinke vissterfte bovenop gekomen. Vooral veel grote brasem en karper heeft in beide gevallen het loodje gelegd, dus is het afwachten wat er nu nog rond zwemt. En om maar met de deur in huis te vallen: Het visbestand is niet meer zo mooi opgebouwd. We vangen bijvoorbeeld, buiten één graskarper en één koikarper, helemaal geen karpers. Er zitten er vast nog wel een paar, maar veel zullen het er nu niet meer zijn. Ook het aantal grote brasems van ruim boven de 50 cm is behoorlijk uitgedund. Er zijn nog wel de nodige vissen van dit formaat, maar lang niet meer zoveel als voorheen. Ook de roofvisstand heeft een flinke knauw gehad, we pakten slechts één mooie snoek van 88 cm en daarnaast onwaarschijnlijk veel hele kleine snoekjes. Exemplaren van dit jaar dus.

Datzelfde geldt voor het grote aantal jongbroed van witvissoorten. Heel veel kleine zeeltjes en dito brasempjes. Ook enorm veel speldaas, wat zodanig klein was dat we het niet eens uit het water hebben geschept. Er zit dus wel weer wat aan te komen, vooropgesteld dat deze kleine vissen het allemaal overleven. Qua grote exemplaren ging het dus vandaag om één graskarper, één koi, diverse grote brasems, nog een aantal grote zeelten, één grote snoek en diverse mooie alen. Niet meer zoveel evenwicht, geen geleidelijke opbouw van jaarklassen, maar we hebben wel goed afgevist en een goed beeld gekregen wat er in de Weezenlanden nog rond zwemt. We gaan ons nu beraden wat er te doen staat, hetgeen mede afhankelijk is van de resultaten van de overige afvissingen van dit seizoen.{gallery}/2010/vangstverslagen/artikelgalerij/weezenlanden2010_2{/gallery}

Deel deze pagina