Nieuwe Wetering bij Laag Zuthem

29-02-2012 | Vangstverslagen | Overig | Schrijver: Ingmar Boersma

Op zaterdag 25 februari 2012 vertrekken we naar Laag Zuthem waar we een tweetal “vakken” van de Nieuwe Wetering gaan bemonsteren. Het is beslist niet voor het eerst dat we hier komen. De verwachtingen zijn hoog gespannen, want ondanks dat we hier vaker zijn geweest weten we dat we de tot nu toe grootste graskarpers ooit tijdens ons werk hier vingen.

Nieuwe Wetering
Nieuwe Wetering


Helaas zijn er door diverse omstandigheden een flink aantal mensen niet aanwezig. We hebben deze dag extra ingepland om wat te kunnen inlopen. Er zijn de afgelopen weken vanwege de toch nog strenge vorst, twee afvissingen uitgevallen.

 

Er zijn drie elektrovissers en daarnaast zijn er nog slechts vijf man over om een fijnmazige zegen over een flink stuk van de wetering te trekken. Dat wordt een beste klus, maar……. De verwachtingen worden geheel waar gemaakt. Nadat iedereen terug is op de plek waar we de vis gaan meten, tellen en terugzetten, blijkt de vangst enorm te zijn. Naast vele kleinere soorten als voorns, diverse beschermde vissen zoals de modderkruiper etc., is opvallend dat we mooie zeelt tot bijna 50 cm hebben. Ook een dikke winde is ons deel, een vis van 51 cm en tevens komt er nog een schubkarper boven.

 

steenwetering3

Bert met een grote Graskarper

steenwetering5

Ruben met een mooie Schubkarper

Maar daarnaast weer de onvermijdelijke dikke brasems en joekels van graskarpers. De brasems zijn er tot ruim in de 60 cm. En jawel, ons graskarper  record wordt weer fors scherper gezet. Stond het op een frustrerende 99 cm, na vandaag is dat meer. We hadden maar liefst vier “meter vissen”. 101, 102, 103 en 104 cm lang. Da’s toch beslist geen kattenpis! Leuk om te vermelden is zeker nog dat één van die metervissen, de 102, in het keernet gevangen werd. Dat behoeft enige uitleg: We hadden een keernet onder de brug geplaatst om te voorkomen dat de vis gewoon voor de zegen uit kon weg komen. Eén van die joekels trachtte dit toch te doen door tegen het keernet aan te zwemmen. Bert, die met zijn waadpak aan in de wetering stond, vouwde het keernet er omheen en wist zo deze 102 cm lange vis te vangen. De bal gehakt na afloop smaakte ons dan ook extra goed deze keer. Het was ondanks de lagere opkomst een fantastische en succesvolle afvissing.

 

steenwetering7

Dikkie-Dik druk met de administratie

Deel deze pagina