De uitrusting roofvishengels bij Visgids is uitgebreid met Patriot

31-10-2018 | Materiaal | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
Al tijden zijn wij bij Visgids op zoek naar hengels die breed inzetbaar zijn tijdens met name een dag vissen met onze klanten. Hoe handig zou het niet zijn als je slechts één of hooguit twee soorten hengels nodig hebt voor een dag vissen. Maar… Met al die verschillende technieken die je voor het hedendaagse roofvissen kunt toepassen? Ga er maar aan staan, dat lukt gewoon niet.
 
Nee, natuurlijk. Als je op één dag wilt trollen, werpen, verticalen, dropshotten en doodaas vissen en dat ook nog op diverse vissoorten… Nee, dan gaat dat echt niet lukken. Maar, met een beetje goeie wil en wat beperkingen zo links en rechts ga je een heel eind komen. Al die technieken op één dag uitdiepen gaat ‘m qua goede uitleg ook niet worden. Je zult dus toch keuzes moeten maken. Aangezien de meeste van onze klanten met ons gaan trollen, werpen en verticalen of dropshotten, is dat waar wij ons in de zoektocht naar nieuwe hengels op hebben gefocust. Het verticaal- en dropshotwerk komt later, nu eerst over het werpen en trollen.
 

Moeilijke zoektocht

Wij gingen op zoek naar een hengel die eigenlijk heel veelzijdig moet zijn. Een stok waarmee je goed kunt trollen maar ook lekker kunt werpen. Eentje waarmee je aas kunt weg zetten of trollen dat toch al wel aardig fors is. Zeg maar tot formaatje Shadclone, Fatso 14 of een fors uit de kluiten gewassen shad als de Bulldawg. Als het wat kleiner aas is moet dat ook nog kunnen, dus aasjes als bijvoorbeeld diep lopende kleinere pluggen zoals de Hornet 9 of de Mann’s dieplopers in de kleinere maten. Een lastige opgave zo bleek, want als aanvullende eis hadden wij ook nog bedacht dat wij spinhengels wilden hebben. Stokken dus voor de werpmolen en niet voor de reel. Iedereen kan immers met een molen overweg of kan dat snel leren. Dat ligt lastiger bij het vissen en vooral werpen met een reel. Zwaardere hengels zijn er zat, maar die zijn als ze boven de zeg maar 60-70 gram werpgewicht komen vrijwel altijd voor de reel bedoeld. Tijdens de beurs in Utrecht in 2017 startten wij het zoeken en op de Pike Experience van de SNB, eigenlijk enkele maanden daarvoor al, kwam de oplossing.
 
De Patriot Pikehound met de Nexave 4000 molen van Shimano. Visgids heeft vanaf nu drie van deze sets beschikbaar voor klanten van onze visgidsservice
De Patriot Pikehound met de Nexave 4000 molen van Shimano. Visgids heeft vanaf nu drie van deze sets beschikbaar voor klanten van onze visgidsservice


 

Patriot Pikehound

Deze zomer sprak ik uitgebreid met Hilco Van Nuil, brenger in ons land van Patriot materialen en tevens, aldus Derk Van der Molen, de “snoekenmagneet”. Ik sprak Hilco voor een interview in roofvismagazine Snoekerijen en hij toonde me de nieuwe spullen van Patriot. Eén van de hengels in de range is de Pikehound. In de lengte van 2.40 mtr. Met een werpgewicht tot zo tegen de 120-140 gram is dit waar wij al een tijd naar op zoek waren. Voeg daarbij dat deze hengel er ook voor de molen is en het besluit is genomen. Nooit geweten dat dit soort hengels best lastig te vinden is. Voor onze visgids service hebben wij er inmiddels drie gekocht. Er hangen Shimano Nexave 4000 molens onder en op de spoel komt Powerpro gevlochten lijn. Met deze set kun je heel veel en hoeven we niet telkens alles om te bouwen of te wisselen. Voor het verticalen hebben we de nieuwe molens al, de hengels komen er binnenkort ook aan. Welke dit gaan worden weten we nog niet.

 

Specialisten hengels

Voor onze eigen visserij of voor echte specialisten die zich bij ons aan boord melden hebben wij nog twee andere nieuwe stokken gekocht: Een schitterende set van een hand- en steunhengel voor het trollen. Allereerst de handhengel. Dit betreft de Shad Specialist met een lengte van 2.60 mtr. Deze hengel is door zijn actie en werpgewicht erg veelzijdig inzetbaar. Je kunt er mee beginnen met bijvoorbeeld het trollen met de kleine maten Hornets, de vier of vijf bijvoorbeeld. Maar ook een gemiddelde plug, mits die maar niet extreem zwaar wordt, gaat lukken. Echt zwaar spul niet maar wees eerlijk, dat vist toch ook niet lekker de hele dag in je hand tijdens het trollen?! Overigens wordt bij deze hengel nog altijd een werpgewicht opgegeven van tussen de 40 en 140 gram, dus dat is een hele brede range. Echt briljant en vernieuwend in de markt is de 3.35 mtr. lange Kimmi Spinfluga, kortweg de Fluga. Deze opvallend lange hengel voor het trollen is perfect voor in de steun. Hiermee vis je net dat extra stukje verder naast de boot zonder dat je gelijk een planerboard hoeft in te zetten. Een stevige hengel die volgens opgave tot 120 gram aan kan. Deze beide hengels zijn zoals gezegd voor de specialisten onder ons en bedoeld voor het vissen met een reel. Nieuwe reels hebben wij niet nodig. We hebben er voldoende die in uitstekende staat zijn zoals de ABU Garcia Revo Toro in twee versies, een Shimano Calcutta of de recent op de markt verschenen ABU Garcia Ambassadeur Rocket.
 
Twee nieuwe specialisten hengels van Patriot: De Fluga (boven) en de Shad Specialist (onder), beiden voor het specialistische trollen.
Twee nieuwe specialisten hengels van Patriot: De Fluga (boven) en de Shad Specialist (onder), beiden voor het specialistische trollen.

 

Deel deze pagina