LIMBURGSE BARBELEN IN AFLEVERING 10 VIS TV

30-04-2015 | Artikelen | Witvis | Schrijver: Sportvisserij Nederland
Aanstaande zondag zoeken Ed en Marco in Vis TV de Grensmaas bij het Limburgse Borgharen op. In een fraaie setting gaan de presentatoren met de match- en feederhengel achter de barbelen aan.De barbeel is met zijn krachtige bouw, gestroomlijnde lichaam en forse baarddraden een prachtige en unieke sportvis. Deze felbegeerde rivierbewoners worden bovendien steeds vaker in het stromende water van onze grote rivieren gevangen. In het kader van 20 jaar Vis TV besluiten Ed en Marco om hun geluk te beproeven aan de Grensmaas onder de stuw van Borgharen – een stek waar zij negen jaar geleden ook al eens waren met het Vis TV-team.
 

Lokale gids

Toch is er sindsdien een hoop veranderd langs dit fraaie stukje rivierlandschap. Als gevolg van project Grensmaas, dat grindwinning combineert met natuurontwikkeling, zijn veel snelstromende geulen en grindbedden verdwenen. Zonde, want juist die oefenen grote aantrekkingskracht uit op Barbus barbus. Om toch de hotspots te vinden, schakelen de presentatoren daarom de hulp in van gids en ‘local’ Leon Haenen. Als tijdens het optuigen van de hengels de eerste vissen al uit het water springen, blijkt dat geen verkeerde zet.
 


Trotten

Marco vist wadend, met een matchhengel en een speciale ‘centrepin’. Bij deze techniek genaamd 'trotten’ laat je de dobber – met daaronder een dot maden op de haak – op de stroomnaad driften. Iedere keer dat er een nieuwe drift wordt ingezet, gaat daarbij ook een handje gekiemde hennep te water. Een stuk stroomopwaarts brengt Ed op datzelfde moment zijn feederhengels in stelling. De grote voerkorven vult hij met vismeelvoer. Dit gecombineerd met olieachtige pellets als aas op de hair mikt Ed erop de vissen stroomafwaarts naar zijn montage te lokken. Of deze tactieken ook een paar onvervalste rivierbarbelen opleveren, zie je komende zondag vanaf 09.25 uur op RTL 7.


 

Vraag het Vis TV

Stel direct na de uitzending (tot uiterlijk maandagochtend 10.00 uur) op www.vistv.nl jouw vraag over de uitzending. Woensdag 6 mei om 18.00 uur geven Ed en Marco op www.vistv.nl in ‘Vraag het Vis TV’ antwoord op de kijkersvragen over deze aflevering.

Vis TV wordt tot 17 mei iedere zondagochtend om 9.25 uur op RTL 7 uitgezonden. Elke zondag dus een half uur lang visplezier op de buis! Daarnaast worden de uitzendingen elke zaterdag erop van 14.00 tot 14.30 uur op RTL 7 herhaald. Kijk voor meer informatie en het volledige uitzendschema en bijbehorende onderwerpen op www.vistv.nl.

Deel deze pagina