Goed behandelen van gevangen barbeel

12-07-2010 | Artikelen | Witvis | Schrijver: Rinko Oosterveen
thumb_barbeel_204x120Het gericht vissen op barbeel is, zeker aan de IJssel, al gemeengoed geworden. Rinko Oosterveen vertelt in onderstaand artikel dat de barbeel qua behandeling wel wat extra aandacht verdient. Het is een kwetsbaarder witvis dan bijvoorbeeld brasem en voorn en we willen hem graag voor de toekomst behouden nietwaar?!
Voordat je gaat vissen, bepaal je waar je de barbeel gaat landen. Zo voorkom je dat je na de landing staat te hannesen wat de vis nooit ten goede komt. Leg op deze plaats al een onthaakmat klaar zodat je de vis gelijk kunt neerleggen en zonder beschadiging kunt onthaken. gebruik dus ook altijd een onthaakmat, als je er voor kiest om de barbeel te gaan meten, wegen of eventueel te gaan fotograferen

Gebruik een groot, diep landingsnet van een zacht latex materiaal, zoals deze
Gebruik een groot, diep landingsnet van een zacht latex materiaal, zoals deze

Deze worden in de karpervisserij met de vaste stok veelvuldig gebruikt en zijn zo ontworpen dat de rugvin er niet gemakkelijk in vast komt te zitten. De barbeel heeft namelijk een rugvin die snel inscheurt en dan vast kan komen te zitten in het net.

Foto rugvin
Pas op voor uitscheuren van bv de rugvin

Aan het schepnet moet een sterke steel zitten; het liefst zo lang mogelijk om de barbeel uit de buurt van de obstakels te kunnen landen. Persoonlijk zie ik de barbeel liever niet in een leefnet belanden. Zeker de grotere exemplaren kunnen hier niet goed tegen als ze zich volledig leeg hebben gevochten.

Bij het haken van een barbeel ontkom je er niet aan om gebruik te maken van de slip. Doe je dit niet, en dan vooral bij de dril van een zware 70+er, dan leidt dit onherroepelijk tot het verspelen van de barbeel. Dus dril lekker soepel, en laat de vis gaan als ie ervandoor wil. Pas onder de kant zul je wat harder moeten optreden, dit in verband met dat kort aan de kant de barbeel altijd naar de bodem zal duiken in zijn vlucht poging. Hoe dichter de vis onder de kant van een krib komt, hoe groter de kans dat de barbeel zich vast zwemt tussen de vele keien en basalt blokken. Probeer de vis daarom aan het eind van de dril, als de vis in de buurt van de stenen komt, zo hoog mogelijk in het water te houden. Net als je denkt dat je winnaar bent, neemt een barbeel weer een explosieve run en duikt weer richting het diepe. En geloof me, dit kan zich meerdere malen herhalen.

Explosieve run
Explosieve landingen

Heel belangrijk is om de vis zo snel mogelijk te onthaken en juist de tijd te nemen bij het terugzetten. De stelregel luidt: hoe langer een dril duurt des te langer heeft een barbeel nodig om te herstellen. Let er daarbij op dat zwaardere barbelen doorgaans meer tijd nodig hebben om te herstellen dan zijn  kleinere soortgenoten.

Zoals gezegd gebruik je bij voorkeur een landingsnet van zacht latex materiaal waar de rugvin niet in vastraakt. Heb je de barbeel eenmaal in je net, laat dan de barbeel dan eerst even bij komen in het landingsnet in het water. De barbeel heeft zich helemaal moegestreden en heeft tijd nodig om op adem te komen. Als je de vis niet meet of weegt - wat natuurlijk veel beter is voor de barbeel - onthaak je deze in het landingsnet in het water, mits het geen gevaar oplevert voor jezelf. Is de oever te glad of anderszins niet goed begaanbaar, til de barbeel dan in het landingsnet op en  leg deze op een van te voren nat gemaakte onthaakmat.

Onthaakmat
Maak altijd gebruik van onthaakmat

Mocht je de vis toch op het land willen fotograferen, meten of wegen, maak dan altijd  gebruik van een onthaakmat. Maak deze van te voren even nat zodat de vis op een mooi gespreid bedje terecht komt. Maak ook eerst je handen nat als je van plan bent de barbeel in je handen te houden voor bijvoorbeeld een foto. Houd de barbeel altijd dicht boven de onthaakmat en ga nooit staan met de barbeel in je handen. Draag de barbeel ook nooit in je handen naar de waterkant maar altijd in je landingsnet of een weegzak. Zorg ervoor dat je bij het wegen van de barbeel in een weegzak, de weegzak eerst nat maakt, en kijk goed of de vinnen niet dubbel zitten. Zo voorkom dat de vis beschadigt.

Laat de barbeel pas gaan als deze volledig hersteld is en sterk genoeg is om op eigen kracht weg te zwemmen. Het laten herstellen doe ik vanuit het landingsnet; dit is de meest veilige manier. Hou het landingsnet met de barbeel onder water in de volle stroming, hier is ook de meeste zuurstof aanwezig. De barbeel geeft zelf aan wanneer hij op eigen kracht weg kan zwemmen en dan kun je hem laten gaan.

Terugzetten landingsnet
Terugzetten met een landingsnet

Blijft de barbeel op zijn rug liggen, dan is hij nog niet hersteld. Geduld is in deze een schone zaak, geef de vis dus de tijd.
Het terug zetten kan ook zonder landingsnet, denk dan wel eerst aan je eigen veiligheid: de basalt blokken kunnen spekglad zijn! Visveiligheid is belangrijk, maar eigen veiligheid staat wat mij betreft toch echt bovenaan.

Zet je de vis zonder net terug, ga dan als volgt te werk:
1)     Houdt de barbeel vast op de kop van een krib in de volle stroming, met zijn kop stroomopwaarts;
2)     Laat voldoende water door de bek en kieuwen stromen;
3)     Probeer zo af en toe eens of de barbeel vanzelf weer zijn evenwicht terugvindt in het water en niet meer omrolt en op zijn rug gaat liggen. Let op: bij warm weer, wanneer er minder zuurstof in het water zit, kan dit herstel langer duren;
4)     Laat de vis pas los als deze zelf aangeeft weg te willen en kunnen zwemmen.

Ook het gebruik van een veilige montage verdient zeker aandacht. Tegenwoordig zijn er van alle merken wel safetyclips te vinden. In de karper wereld is dit helemaal ingeburgerd, maar in de barbeelvisserij wordt er nog heel vaak gebruik gemaakt van een systeem waarbij het lood niet losraakt als de lijn tussen stenen vast komt te zitten. Mijn voorkeur geniet de safetyclip uit de karperwereld. Deze clip zorgt ervoor dat bij lijnbreuk van de hoofdlijn de barbeel zich kan ontdoen van het lood en of voerkorf, in het geval hij zich vast zwemt.

Korf met safetyclip
Korf met safetyclip

Bovenstaande zaken zijn een paar aandachtspunten die mijns inziens van belang zijn wanneer je gericht op barbeel gaat vissen.

Rinko Oosterveen

Deel deze pagina