Met de vaste hengel vanaf een kop van een krib

10-04-2013 | Artikelen | Witvis | Schrijver: Ingmar Boersma
In het tegenwoordige feeder geweld en de visserij met ultra lichte, lange vaste hengels, zie je het nauwelijks meer; vissen vanaf de kop van een krib met een korte vaste stok.

Foto 1 Dick, vissend op een IJsselkrib

Het lijkt wel logisch dat met al die nieuwe technieken en materialen de korte vaste hengel wat vergeten wordt. Toch is het jammer, want het is niet alleen een hele leuke, maar zeker ook een zeer succesvolle manier van witvis vangen op de rivier.

Ik kwam met deze vis methode in aanraking door mijn vaste visvriend Dick. Hij heeft inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd (ja, die van nu dan, niet die van de toekomst….) bereikt en noemt zichzelf “een wat ouderwetse visser”. Geeft niks, want het kan vaak heel nuttig zijn om oude technieken – al dan niet met een nieuw jasje – weer eens toe te passen. Vandaar dat ik met Dick sprak over zijn visserij en die informatie wil ik graag met u delen. Zoals gezegd: Ik weet zeker dat het een zeer succesvolle methode is.

Foto 2 Een prachtige winde van 51 cm in het voorjaar aan de IJssel

Foto 15 Een brasem van ruim 60 cm in het schepnet

Vooral in het voorjaar, als de paaitrek loopt, heb ik Dick al menige brasem van ver in de 50 cm, voorn van boven de 30 cm en windes van ruimschoots over de halve meter zien vangen.

Vaste stok

Nu moet ik wel eerlijk zijn. Dick zegt dan wel ouderwets te zijn, maar eerlijkheidshalve moet ik u vertellen dat hij niet met een echte vaste hengel vist, maar met een bologneise hengel. Dat is dan ook alles wat het anders maakt dan de echte vaste stok, want de montage, het voeren etc. gaat op dezelfde manier als met de echte vaste hengel. Het onderstaande zou dan ook prima met een echte vaste stok kunnen, maar Dick heeft twee voorname redenen om een beringde hengel met molen te kiezen.

Foto 3 Dick vist met een Bologneise hengel

Ten eerste is het met de Bolo hengel mogelijk om de afstand tussen je top en je in het water liggende dobber per moment te wisselen. Dit maakt het sturen erg veel handiger en dat is belangrijk, zoals ik later zal vertellen. Ten tweede weet je op onze rivieren maar nooit. Hield het jaren terug wel op met brasems van een goeie 2, 3 kilo. Tegenwoordig vang je met enige regelmaat kanjers van richting 4 of zelfs 5 kilo en boven de 60 cm. Voeg daar ook de niet geringe kans van een vette winde of een barbeel bij en u bent vast met me eens dat een molen met gebruikmaking van de slip heel handig kan zijn.

Foto 16 Dick met 55 cm winde in het voorjaar van 2011

Stek keuze

Zoals u hierboven leest, gaan we vissen op de kop van een krib. Veel van de tegenwoordige feedervissers installeren zich op de vaste wal, vlakbij een krib of juist tussen de kribben, middenin het krib vak. Dat kan ook omdat je de afstand werpend kunt overbruggen. Ook is het lastig met al die keien als je met de feeder vist.

Met de korte vaste hengel vissen we dus echt vanaf de kop van een krib. We kunnen dan makkelijk bij de stek komen, maar het levert ook wat hindernissen op die we zullen moeten nemen. Gezien vanaf de krib vissen we altijd stroomafwaarts. Reden hiervan is dat als we stroomopwaarts zouden vissen, onze montage continue tegen de krib zou worden aan gedrukt. Als je stroomafwaarts vist, heb je dat probleem niet en kun je je dobber ook veel beter sturen. Dick kiest ervoor om niet helemaal op de punt te gaan zitten, maar stroomafwaarts iets naar binnen.

Foto 7 Je kunt dan een geweldig mooi driftje maken

“Je kunt dan een geweldig mooi driftje maken”, aldus Dick. Op nog geen 5 meter uit de kant, want daar vissen we, staat vaak al gauw een meter of drie water. Hier “neert” het vaak wat en ligt de vis even op adem te komen of trekt er in elk geval langs, zeker in het paai seizoen. Op de kop van zo’n krib is het wel heel lastig om je te bewegen. Het mooiste is dus als je één keer gaat zitten en dan niet meer van je plek komt. Nu zijn daar de prachtigste “vis stations” voor met plateau, poten en kist, maar ook dit doet Dick op de “old school methode”.

Foto 6 Plank en kussen als vaste zitplaats

Hij neemt een plankje en een kussentje mee. Het plankje legt hij, ondersteunt door wat te verplaatsen stenen, recht neer en het kussentje gaat er bovenop om een houten kont te voorkomen. Kan luxer dus, maar het scheelt wel veel sjouwen met spullen.

Montage en materiaal

Dick vist dus met een bologneise hengel van 5 meter. Dat kan ook elke willekeurige vaste stok zijn, mits hij niet korter dan 4 meter is vanwege de waterdiepte en niet langer dan een goeie vijf meter vanwege het ongemak hiervan op al die stenen. Ook al gebruik je de Bolo hengel, toch is nylon de beste optie. De vis afstand is klein en enige rek is dan wel handig. Een lijndikte van 18/00 tot 22/00 is een goed gemiddelde, waarmee je, ook met de gewone vaste stok, de meeste vissen nog wel de baas bent.

Foto 4 Geen kneiter, maar zo'n barbeel helpt de keuze voor een hengel met molen te vergemakkelijken

Uitgezonderd een barbeel natuurlijk, maar dat is het risico van het vak als je met de vaste stok vist. Elastiek biedt dan uitkomst, maar daarop ga ik hier niet verder in. De montage die wordt gebruikt is super simpel. Onderaan de lijn knopen we een stevige witvis haak. Nummer 10 is een mooi maatje.

Foto 8 De krib vis montage van Dick

Te groot? Volgens puristen uit de wedstrijdsport vast wel, maar op onze grote rivieren is de visserij en ook de vis zelf, heel wat grover dan elders. Er is geen tijd om het aas eens uitgebreid te inspecteren vanwege de stroming en de vis is dat gewend. Aanbeten zijn dus doorgaans steviger dan op stilstaand water. Daarnaast is de vis, ook alweer door de stroming, behoorlijk wat sterker en vaak ook zwaarder. Kies dus niet te kleine en niet te dunne haken. Enkele decimeters boven de haak knijpen we een lood kogeltje of een stoppertje. Dit moet wel verschuifbaar blijven als de omstandigheden dit verlangen. Daarboven zit een schuifloodje dat qua gewicht bij de dobber past. Tja, waarom nu een schuifloodje en geen lood zetting met hagels op de lijn. Ik heb die vraag aan Dick gesteld en hij is daar heel duidelijk over. Ik wil dat het gewicht op één plaats geconcentreerd zit op de lijn, waardoor het zaakje zo snel mogelijk afzinkt. Dit (alweer) door de aanwezige stroming. Die moet zo min mogelijk vat op de montage krijgen. “Je zou dus ook met bijvoorbeeld één of twee tegen elkaar geplaatste lood hagels kunnen werken?” “Jazeker, dat kan ook, maar ik denk dat de vis minder weerstand ondervindt bij de aanbeet op een schuifloodje.”

Foto 10 De stroomdobbers van Dick zijn old school modellen van kurk

De dobber tenslotte is bij Dick een kurk met centraal gat waarin een pennetje gestoken wordt om de lijn, die erdoor heen gaat, vast te klemmen. Een vaste montage dus. Op mijn vraag waarom Dick deze inderdaad wel wat ouderwetse dobbers gebruikt, antwoordt hij dat deze heel stabiel in het water en in de stroming staan. De huidige generatie stroomdobbers van de diverse merken kunnen Dick niet zo bekoren, maar ik zou me kunnen voorstellen dat er voldoende vissers zijn die liever met een nieuwerwetse speciale stroomdobber vissen. Hoe dan ook, voor de montage maakt het verder weinig verschil. Feit is wel dat de kurken dobbers van Dick heel compact zijn en hoe compacter, des te minder invloed de stroom erop heeft.

Vissen

Foto 17 Als het water hoog is, kun je niet vanaf de kribben vissen

Tja en nu willen we natuurlijk gaan vissen. Alvorens dit te doen moeten we eerst peilen. Dat moet “net als egeltjes het doen”: Héééél voorzichtig! Je bent je spul immers zo kwijt tussen al die dikke basalt blokken. Peilloodje aan je haak en zodra je de bodem voelt ietsje verplaatsen. Niet te ver laten zakken, want dan hangt je montage gegarandeerd vast tussen de keien. Neem dus even de tijd om secuur te peilen, die investering betaalt zich spoedig terug. Ook de stromingsloop die je aan het oppervlak kunt zien, vertelt je al een heleboel over hoe het er globaal onder water uit zal zien. We vissen niet statisch op één plek, maar maken telkens een kort driftje over en langs de vis plek. Ook ons voer is daarbij natuurlijk van belang. Door de stroming en ook door de scheepvaart wordt het voer regelmatig verplaatst of weg gezogen.

Genoeg voer mee dus en het mag ook best wat zwaar zijn. Ook je voer moet snel op de bodem zijn. En dan die driftjes. Hierbij moet je natuurlijk je lijn en je dobber kunnen sturen. Om met de stroming rekening te houden, maar ook om te voorkomen dat je montage in de stenen drijft en zodoende onwrikbaar vast komt te zitten. Juist daarom vist Dick graag met de beringde hengel zodat hij de afstand tussen dobber en top oog altijd direct kan aanpassen. Met de vaste stok wordt dat iets lastiger. Wil je echter toch met de vaste stok vissen, kies dan voor een stevige hengel. Stevig omdat je onder pittige omstandigheden te werk gaat met stroming en dikke basalt blokken, maar ook pittig omdat de vissen sterk en groot kunnen zijn. Je kunt kiezen voor een vaste hengel voor de karper visserij, maar een lekker licht gewicht stok zoals bijvoorbeeld de Shimano Harbour Whip die net nieuw is op de markt, kan hier zeker goed van pas komen.

Foto 12 De Shimano Harbour Whip

Deze hengel heeft genoeg power om een forse voorn nog uit het water te tillen.

Tenslotte

Denk goed aan je veiligheid als je op de kop van een krib wilt gaan vissen. Even snel opstaan om een wandelingetje te maken is er niet bij. Die basalt blokken zijn in het gunstigste geval enkel verzwikkers om over nog veel erger maar niet te spreken. Verder moet je terdege rekening houden met de golfslag van voorbij varende schepen.

Foto 13 Even snel weg springen is er niet bij

Vooral beroeps vaarders zuigen eerst een boel water weg wat dan daarna dubbel zo hard weer terug komt. Zet je spullen dus stevig neer, eventueel wat hoger op de krib en zorg ervoor dat je zelf ook niet helemaal onderaan bij de waterlijn zit. Nogmaals, even snel weg springen is er niet bij! Ondanks de hindernissen en ondanks het feit dat de methode wat achterhaald is, geeft Dick er blijk van dat deze visserij heel veel succes kan opleveren. Wie Dick ook eens echt aan het werk wil zien zou de film “Visgids Zwolle” kunnen bestellen via de website www.hengelsportoost.nl waar hij voor € 12,50  in de shop te koop is.

Foto 14 Cover DVD Visgids Zwolle

In deze film wordt met verschillende reportages het water van Zwolle in beeld gebracht en één van de reportages behelst deze visserij met Dick op de IJssel. Er staat echter nog veel meer informatie op deze film, die niet alleen nuttig is als je in Zwolle wilt gaan vissen. Ook in de rest van Nederland kun je immers vanaf kribben vissen?

Deel deze pagina