Streetfishing

21-11-2011 | Artikelen | Roofvis | Schrijver: Sjoerd Beljaars

snoekbaarsMet Streetfishing wordt feitelijk niets nieuws bedoeld. Geen nieuwe technieken, hengels, molens, kunstaas of wat dan ook. Wel is het een middel om de hedendaagse sportvisserij in een eigentijds jasje te steken. Hoofddoel is het uitdragen van een boodschap. Zo stellen we voorop dat er uiterst respectvol met gevangen vis wordt omgesprongen en is er louter sprake van catch en release. Daarnaast willen we laten zien dat vissen niet zo hoogdravend is. Je hoeft niet ver te rijden om een mooi visjes te vangen en ook een peperdure boot is zeker niet nodig. Je kunt bij wijze van spreke vlak voor je deur aan de slag en je staat er van te kijken wat daar voor indrukwekkende roofvissen rondzwemmen, zelfs in stadswateren in Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen, Groningen, etc. Dat hebben wij vorig jaar reeds kunnen laten zien.

Bovenal is Streetfishing een affiche voor de sportvisserij ansich, waarbij het welzijn van de vis een grote rol vervult en het wedstrijdverband voor zowel de organisatie als de deelnemers op de tweede plek komt. Alle eerdere edities waren een groot succes met maximale aandacht in (zelfs landelijke) media (die de boodschap begrepen), een vriendschappelijke sfeer tussen de deelnemers en enthousiaste referees, visverenigingen, etc.

ONDERSTAAND ENKELE REGELS OM BOVENSTAANDE TE WAARBORGEN:


Gang van zaken bij visvangst
1 Vis wordt eerst onthaakt op een onthaakmat (van controleur).
2 Vis wordt één keer gemeten (niet gewogen). Controleur bepaalt de score te allen tijde en noteert dit op de scorelijst.
3 Vis wordt snel op de foto gezet met vanger.
4 Vis wordt teruggezet met grootst mogelijk zorg.

snoek


Spelregels

- De VISpas is verplicht.
- Catch & release, alle vis moet na meting terug worden gezet.
- Wanneer de gevangen vis buiten de onthaakmat op de grond terechtkomt of valt, telt hij niet.
- Goed onthakingsmateriaal meenemen (dus onthaaktang en kniptang).
- Alleen vissen met kunstaas.
- Met één hengel tegelijk vissen (je mag maximaal twee hengels bij je hebben; een hengel in de hand; de ander in een houder of op de grond). Geen vliegenhengel of vaste hengel.
- Geen rommel achterlaten.
- Derden (buiten de wedstrijd om) mogen geen assistentie verlenen. Ook zijn er geen teamrunners toegestaan. Controleur mag hulp verlenen bij het onthaken van de vis.
- Het is verboden om te voeren.
- Gevangen vis telt niet wanneer de vis gehaakt zit voorbij de kieuwen.
- Vis onder de minimummaat (zie tabel hieronder) is goed voor 5 punten, ongeacht de lengte.
- Geen drugs en alcohol.

- Het is verboden om op boten te lopen.

baars

De organisatie behoudt zich het recht om de opzet en regels te allen tijde te kunnen wijzigen!

Naleving regels
Op elk stuk van het parcours lopen referees rond. Zij zijn de aanspreekpunten bij onvoorziene problemen of misverstanden. De referee heeft behalve een goed meetinstrument ook de beschikking over een onthaakmat, onthaaktang en een lang landingsnet. Ook is er een hoofdreferee/organisator die alles in goede banen leidt.

Deel deze pagina