Wereld Vismigratie dag bij Lange Slag, Laag Zuthem

21-05-2016 | Artikelen | Algemeen | Schrijver: Ingmar Boersma

Het is zaterdag 21 mei 2016 als overal ter wereld op heel veel plekken Wereld Vismigratiedag wordt georganiseerd. Dit initiatief is in Nederland ontstaan om aandacht te vragen voor de problemen rondom het optrekken van vissoorten. Die optrek is voor diverse soorten nodig voor hun voortbestaan. Denk daarbij aan salmoniden of paling om maar eens wat te noemen. Ook vlakbij Zwolle, in Laag Zuthem, is een activiteit.
Door het Waterschap, Federatie Sportvisserij Oost Nederland en De Hengelsport Zwolle is een presentatie over dit onderwerp neergezet.


De witvis wedstrijd aan de Nieuwe Wetering bij Sluis 1
De witvis wedstrijd aan de Nieuwe Wetering bij Sluis 1
Witvissen
Al vroeg in de ochtend start een “Vroeg uit de veren wedstrijd” voor de jeugd. Kinderen kunnen onder begeleiding van een Vismeester met een goede en complete witvisuitrusting kennismaken met deze manier van vissen. En zowaar wordt er in de Nieuwe Wetering bij Sluis 1, zoals deze stek heet, nog een aardig visje gepakt. Uiteindelijk scoren de kinderen brasem, voorn, winde en baars. En dan hebben we het nog niet eens over de zeelt die af en toe tegen de lijn aan zwemt maar die slim genoeg is om niet te bijten. De grootste brasem meet maar liefst 54 cm en dat is een hele leuke vis!
Drie jeugdige vissers met hun witvis vangst
Drie jeugdige vissers met hun witvis vangst

Vismeester Chris toont de grootste brasem
Vismeester Chris toont de grootste brasem


Roofvis en karper
Ook over roofvissen en karpervissen kunnen bezoekers informatie krijgen. Het roofvisseizoen is nu nog gesloten, dus vissen is er daar niet bij. Materiaaluitleg kan echter wel met kunstaas en hengels. De karpervissers van De Hengelsport Zwolle doen hun uiterste best. Een professionele uitrusting gaat te water maar er komt helaas geen karper boven.


Zo leer je werpen met een vlieg
Zo leer je werpen met een vlieg
Vliegvis demonstratie
Vliegvissen wordt weleens als een “moeilijke manier om weinig vis te vangen” neergezet. Of dat zo is valt te betwijfelen. Een schitterende manier van vissen is het in elk geval. Bezoekers maakten gebruik van de mogelijkheid om hun eerste werp lessen te krijgen. Want dat werpen met een vliegje moet je wel even leren. Daar was hier alle tijd voor aan de Nieuwe Wetering.


Lezing over een prachtig zeeforel project
Henk Mensinga van de Federatie Sportvisserij Groningen-Drenthe vertelt een verhaal over een uniek project in het Lauwersmeer en enkele Drentse beken. In beide watersystemen is respectievelijk grote en kleine zeeforel uitgezet met de bedoeling om weer een eigen bestand van deze vissoort op te bouwen. De eerste berichten en terugmeldingen zijn erg hoopgevend. Een schitterend project wat ook voor de overige natuur en zeker ook de economie en het toerisme erg gunstig uitpakt.

Henk Mensinga presenteert het unieke zeeforel project in Groningen-Drenthe
Henk Mensinga presenteert het unieke zeeforel project in Groningen-Drenthe


Visstandbemonstering en informatie
Ook over visstandbeheer d.m.v. elektro- en zegenvisserij is er een praktische demonstratie. Binnen, waar de lezing is, staat een tafel met allerhande informatiemateriaal over de omgeving, de vismogelijkheden, het vissen met diverse visgidsen en informatie over het Waterschap en de hengelsportfederatie. Al met al voor wie geïnteresseerd was een dag met vele aspecten van de hengelsport en het waterbeheer.

Deel deze pagina